Catalunya, un pas endavant mostra de forma convincent que la revolta sobiranista i democràtica que viu la societat catalana no és una moda ni un soufflé. Es tracta, més aviat, d'un procés latent que es va intensificar amb la sentència contra l'Estatut, en un moviment popular que ha sorgit des de baix, al marge de les elits polítiques i econòmiques del país.
En resposta als esdeveniments polítics i socials de la darrera dècada, els catalans han optat majoritàriament per un independentisme transversal i integrador, que ha posat el dret a decidir en el centre del debat polític. Per això, Catalunya està deixant enrere l'esquema autonòmic, considerat ja caduc per a les aspiracions del país, i està fent els primers passos democràtics cap a un nou marc legal.
I en aquest punt del procés Guinjoan, Rodon i Sanjaume -autors també del bloc «El pati descobert», al diari Ara- demostren que Catalunya reuneix els principals requisits per a la secessió: és un territori relativament ric, disposa d'una cultura pròpia, té autogovern i constitueix una minoria amb dificultats per accedir al poder polític. Som en una cruïlla històrica. Ara només cal que els catalans triïn el camí que volen emprendre.